Request a Free Consultation

Bluebird House Rear Extension – Case Study

Project Overview:
The client, a young family of four, had recently purchased a mid-century modern home in a suburban neighborhood. The home was originally built in the 1960s and had a distinctive style that they fell in love with. However, the family found that the original home was lacking in space and modern amenities. They decided to embark on a project to extend the home and create a more functional living space that blended seamlessly with the existing architecture.

 

 

Design Concept:
The design concept for the extension was to create a space that complemented the original mid-century modern design of the home. The new extension would have a flat roof, clean lines, and large floor-to-ceiling windows that would provide ample natural light and a connection to the outdoors. The extension would be a single-story addition that would expand the living and dining areas and include a new kitchen.


Challenges:
One of the challenges of the project was to ensure that the new extension blended seamlessly with the existing architecture. The client wanted the extension to look like it was part of the original home and not an addition. The design team had to carefully consider the materials and finishes to ensure that they matched the original home. They also had to pay close attention to the details, such as the size and placement of the windows, to create a cohesive look.
Another challenge was to ensure that the new space was functional and met the needs of the family. The design team had to work within the constraints of the existing structure and ensure that the new extension flowed well with the existing floor plan. They had to create a space that was open and inviting but also had defined areas for living, dining, and cooking.

 

Solution:
The design team worked closely with the client to create a space that met their needs while maintaining the integrity of the original home. They used materials and finishes that matched the existing home, such as a brick exterior and wood cladding. They also added large windows that provided natural light and a connection to the outdoors, which was an important aspect of the mid-century modern design.
To create a functional space, the design team opened up the living, dining, and kitchen areas to create an open-plan layout. They used a combination of built-in cabinetry and furniture to define each space while maintaining an open feel. The new kitchen was designed with modern appliances and finishes that complemented the existing design of the home.
The end result was a single-story extension that seamlessly blended with the existing architecture and provided the family with a functional and inviting living space. The new space met their needs while maintaining the mid-century modern design that they fell in love with

Have a question?

Get in touch to discuss your next project.